Skidanje folije sa auta

Pitajte vlasnike potpuno novih i skupocenih automobila zašto ih presvlače folijom. Ne samo što vozilu daju jedinstven izgled, već će zaštiti originalnu boju pa će se višestruko isplatiti prilikom prodaje vozila, jer će rezultirati znatno većom vrednošću vozila. Ipak, ovde ćemo komentarisati drugu opciju: SKIDANJE FOLIJE SA AUTA.

Najčešće zablude

Kod skidanja folije sa auta imamo najmanje nekoliko dilema. A to su “da li da skidam sam…”:

  • skalpelom
  • industrijskim fenom sa vrućim vazduhom
  • nitro razređivačem
  • antisilikonskim čistačem

Skidanje folije sa auta skalpelom nije fizički preterano naporan posao. Zimi jeste neugodno kada su ruke smrznute. Nije prijatno ni kada su prevelike vrućine. Trpeljiv čovek podnosi i hladnoću i letnju žegu. Ali kolika je verovatnoća da ću skalpelom da zarežem lak automobila?

Skidanje folije sa auta industrijskim fenom sa vrućim vazduhom čini se još jednostavniji postupak. Letimičnim pregledom kako to rade iskusni profesionalci zakljlučuje se da je to zaista lako. Proces uklanjanja sastoji se od zagrevanja do određenog stepena i laganog povlačenja. Neiskusan amater po pravilu deluje pogubno na auto lak ispod folije, čak i samo malo dužim zadržavanjem fena na istom mestu. Suprotno, rezultat kraćeg zadržavanja je nepovoljan rezultat za skidanje folije sa auta.

Skidanje folije sa auta nitro razređivačem može biti uspešno, ali takođe može da napravi prepoznatljive mrlje na Vašoj karoseriji. (mat mrlja)

Skidanje folije antisilikonskim čistačima može da bude sigurno, a može i da ostavi isplativost izvan razumnih vrednosti prevelikim utroškom ili oštećenjem laka automobila nepravilnom upotrebom.

Da li je lako skidanje folije sa auta? Visokokvalitetni vinil je omogućuje lakši postupak uz malo iskustva i jako puno strpljenja, jer prilikom uklanjanja nema ostatka lepka. Manje kvalitetni vinili (folije) imaju nekvalitetne i jake lepkove koji ostavljaju tragove, posebno ako su više godina na vozilu i ako je korišćen prajmer (onda je to zaista noćna mora, pogotovo ako ima oštećenja na foliji).

Zaključak

Iz svega, zaključak je da je SKIDANJE FOLIJE SA AUTA težak i detaljan posao. I da je to najbolje prepustiti profesionalcima. Sigurno je mnogo jeftinije nego kasnije otklanjati posledice svog neiskustva.

Podeli:

Pročitaj i ostale članke

Javi nam se!